Paslanmaz Yuvarlak Çubuk

Paslanmaz çelik çubuk günlük hayatta hemen hemen kullanılan tüm parçalarda karşımıza çıkmkatadır. Karşılaştığımız birçok ürün paslanmaz çelik çubuk malzemelerin işlenmesi veya şekil verilmesiyle oluşturulmuş ürünlerdir. Paslanmaz çubuk malzemeler makine ve silah sanayi, gıda ve boya endüstrisi, çatal-bıçak-kaşık üretiminde kullanılmakta olup, çelik içeren tıbbi cihazlar ve tekne şaftları da paslanmaz çubuk malzemelerden üretilmektedir. Paslanmaz çubuk firmamızdaki en temel ürünlerindendir.Stoklarımızda sadece 201,303,304,310,316,420,430 gibi temel kaliteler değil, son yıllarda kullanımı artan 630, dubleks (1.4462), 1.4418, 904L, 321 gibi farklı kaliteler de çeşitli kalınlıklarda temin edilmektedir.Firmamızdan temin edeceğiniz tüm paslanmaz çubuk malzemeler Uzakdoğu ve Avrupa menşeli olup, kullanıcıya sertifika raporuyla teslim edilmektedir.

SERTLİKLER; Farklı ölçüm yöntemlerine göre malzemelerin sertlikleri ölçülebilmektedir. Dünya'da bu yöntemlerden en yaygın kullanılanları Brinell sertlik testi, Rockwell sertlik testi ve Vickers sertlik testleridir. Bu farklı sertlik testlerinin kendi aralarındaki kıyaslamasını ve hangi değerin, hangi diğer değere karşılık geldiğini aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz ve farklı testlerdeki sertlik değerlerini, bir diğer testteki değere dönüştürebilirsiniz. Bu yazan sertlik değerleri, ısıl işlemli olduğu kabul edilen malzemelere ait yaklaşık değerlerdir. Sayfanın en alt kısmında HRC Nedir, HB Nedir ve HV Nedir konularıyla ilgili özet bilgiler yer almaktadır.

HRC Nedir? HRC, malzemelerin sertlik ölçümünde kullanılan bir sertlik ölçüm birimidir. Aynı zamanda “Rockwell” olarak bilinen bu sertlik birimi, malzeme üzerine bir uç yardımıyla önce belirli küçük bir yükle bastırılıp, ardından daha büyük bir kuvvetle tekrar bastırılmasıyla beraber oluşan ilk ve ikinci izlerin derinliklerinin artış oranına göre hesaplanan bir sertlik birimidir.

HB Nedir? HB veya daha yaygın kullanılan adıyla Brinell, oldukça yaygın kullanılan bir başka sertlik birimidir. Bu sertlik biriminin ölçümü sırasında iz derinliği değil, küçük ve büyük kuvvet uyguladıktan sonra malzeme yüzeyinde bırakılan izin yüzey alanı oranındaki farka göre sertlik hesaplanır.

HV Nedir? HV veya daha çok bilinen adıyla Vickers sertlik testi, en yaygın kullanılan sertlik ölçüm birimlerinden birisidir. Vickers test metodu, Brinell test metoduna alternatif olarak geliştirilmiş bir sertlik ölçüm yöntemidir. Bu test metodunun avantajı hemen hemen bütün farklı malzemelerde ve farklı sertliğe sahip malzemelerde kullanılabilmesidir. Öte yandan bu sertlik birimi Rockwell ve Brinell kadar yaygın kullanılmamaktadır. Tolerans tablosu, farklı çaplardaki ve farklı üretim toleranslarındaki malzemelerin hangi çap aralığında olduğunun anlaşılmasını sağlayan bir tablodur. Tabloda yer alan değerlerin tamamı milimetre cinsinden gösterilmiştir. Tolerans tablosunun kullanımını kısaca şu şekilde özetleyebiliriz. Örneğin Çap 35mm malzeme için h10 töleransında malzemenin hangi çap aralığında olduğunu anlamak istiyoruz. Bunun için sol tarafta çap 35mm’e denk gelen satırı buluyoruz. Ardından tablonun üst kısmından da tolerans 10 yazan yeri bulup, ardından hem çap değerinin hemde tölerans 10 değerinin kesiştiği yerdeki değere bakıyoruz. Bu örnekteki çap 35mm malzemenin tölerans 10’a göre çıkan değeri 0.100mm dir. Ardından tölerans değerinden önce gelen harfe bakıyoruz. Yukarıdaki açıklamada da yazdığı gibi h eksi toleranstır ve sonuç olarak çap 35mm malzemeye göre h10 toleransı 35mm -0.100mm aralığındadır. Yani bu aralıkta 34.900mm ile 35.000mm arasında denk gelmektedir.

Kullanım Alanları 304 kalite paslanmaz çelik çubuk en sık kullanılan paslanmaz çelik çubuk kalitesi olarak kabul edilir. Çatal, bıçak ve kaşıkların arka tarafında 18/8 veya 18/10 gibi sayılar bulunmaktadır; bu yazılar çatal, bıçak ve kaşığın 304 kalite paslanmaz çelik çubuktan yapıldığını gösterir. Çatal ve bıçak yapımında genelde ince paslanmaz çelikler tercih edilir ve bu malzemeler preslenerek çeşitli şekillere sokulur. 316 kalite paslanmaz çelik çubuk ise ikinci en sık kullanılan paslanmaz çelik çubuk kalitesi olarak kabul edilir. 304 kalite çubuklara oranla daha fazla korozyon direnci istenen ortamlarda 316 kalite çubuk malzemeler tercih edilmektedir. Özellikle tekne şaftları, korozyona dirençli miller ve elastikiyetin gerektiği malzemelerde 316 kalite paslanmaz çubuklar kullanılır. Daha fazla korozyona direnç istenen ortamlarda "titanlı" yani 316Ti kalite paslanmaz millik malzemeler kullanılmaktadır. Isıl işlem uygulanacak ve yüzey yapısının sert, iç yapısının ise elastik olması gereken durumlarda 420 ve 431 gibi paslanmaz çelik çubuk kaliteleri kullanılır. Bunların yanı sıra 430 ve 430F paslanmaz çelik çubuk malzemeler, yüzeylerin parlak olması gereken durumlarda kullanılır. Polisajla oldukça iyi bir parlaklığa ulaştırılabilen bu malzemeler özellikle dekoratif amaçlı kullanımda tercih edilmektedir. Son senelerde ülkemizde yaygınlığı artmış olan mazlemelerden biri de dubleks paslanmaz çelik çubuk malzemelerdir. Dubleks, yani 1.4462 kalite paslanmaz şaftlık malzeme, yüksek akma ve kopma dayanımıyla birlikte paslanmaya karşı gösterdiği yüksek dirençle birçok tüketcinin 316 gibi alışılageldik kaliteleri terk etmesine sebep olmuştur. Dubleks malzemeler gösterdiği yüksek dayanım sayesinde daha ince malzeme kullanılmasına olanak sağlar. Bu sayede kilogram başı maliyeti yüksek olan bu malzeme toplam maliyette ise tüketiciye büyük bir avantaj sağlar. Günümüzde yeni ve büyük teknelerin birçoğunun tekne şaftları, dümen milleri ve çeşitli bağlantı aparatları dubleks (1.4462) paslanmaz çelik çubuk malzemelerden üretilmektedir. 630 kalite paslanmaz çelik çubuk malzemeler ise savunma sanayinde ve yüksek mukavemet gereken ortamlarda oldukça sık tercih edilen bir üründür. İkinci Dünya Savaşı esnasında ilk defa kullanılmaya başlanan bu ürün oldukça sert ve dayanıklıdır. Günümüzde özellikle İtalya'da şaftlık malzemelerde kullanılan bu kalite, zırh ve silah yapımında da sıkça tercih edilmektedir.